29.1.2013

Vähän niin kuin vahingossa

 
 
Tuli meinaan hankittua patonkipelti.
Puoli leikilläni huikkasin nettitilausta tekevälle ystävälle,
jotta tuollanen olisikin hyvä.


Ei siinä sitten mennyt paria päivää kauempaa
kun meillä uuni lämpes jo ensimmäiselle taikinasatsille.


 
 


Rapeakuorisiksi pyöreään patonkimuotoonsa paistuvat ja moitteettomasti irtoavat pellistä.

 
 

 
 
Ei siis huono
'Tahtoo kans'
ostos.
 
 


 
 
 
 PATONKI
2 kpl
 
2 dl vettä
25 g hiivaa
1 tl sokeria
½ tl suolaa
3 dl vehnäjauhoja
n. 2 dl ohra- tai sämpyläjauhoja
3 rkl rypsiöljyä
 
 
Murenna hiiva ja lisää suola sen päälle.
Anna hiivan notkistua juoksevaksi.
Sekoita joukkoon vesi, sokeri, vehnäjauhot ja suurin osa sämpyläjauhoista.
Lisää rasva ja alusta taikina.
Lisää sämpyläjauhoja sen verran, että taikina irtoaa astiasta.
Taikinasta muotoutuu pehmeä kiinteä pallo.
Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä liinan alla.
Puolita kohonnut taikina ja kaaviloi se soikion muotoiseksi levyksi.
Kääri rullalle ja nostata pellillä.
Tee patonkiin viillot.
Paista 225°C noin 12 min.
 
 
Taikinasta leipoutuneet patongit ovat hyviä sellaisenaankin,
mutta kyllä hyvän potkun antaa pari valkosipulinkynttä taikinaan puristettuna
tai taikinasoikioon sipaisu yrttivoita ennen levyksi rullaamista.
 
 
 

 
 
 Hyvää alkanutta viikkoa!
 
 
 Patonkipelti hankittu clas ohlsonilta  *klik* .
 
 

36 kommenttia:

  1. Poistin edellisen kommenttini, koska oli niin paljon kirj. virheitä .
    Ahaa, vaikuttaa kätsyltä. Taikina ei pääse leviämään ja lässähtämään, kuten meikäläisellä saattaa tehdä. Kiva, että esittelit tuon täällä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset

    1. Yllätyin positiivisesti patonkipellin toimivuudesta :)

      Poista
  2. voi ei - tahtoo kans - tuore patonki on niiiin hyvän tuoksusta ja makusta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri niin!
      Ja tuolla taikinalla tulee hyviä sämpylöitäkin.
      Testattu meinaan on ylijäämätaikinalla :)

      Poista
  3. Täällä tahotaan myös:))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niin, siitä sitten vaan verkko-ostoksille :)

      Poista
  4. En ole kuullutkaan patonkipelleistä - ennenkuin nyt.
    Näytävät tekemäsi patongit paremmilta kuin mitä kaupoista saa. Niin, mistä niitä saikaan tilattua?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Clas Ohlsonilta tilattiin ja suoran linkinkin laitoin tuonne postauksen loppuun. Olivat menneet nyt nostamaan pellin hintaa!

      Poista
  5. Vau, minähän innostuin tuosta!

    VastaaPoista
  6. Wau - patonkipelti ja sitten saa tehtyä tuosta noin vain tuon herkun

    VastaaPoista
  7. Ihana tuoksu leijailee tänne asti,nam :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kappas, meillähän onkin sitten jo tuoksuyhteyskin luotuna ;o)

      Poista
  8. No,jo! Iskipä nyt patonkihimo ja innostus! Paitsi mistä tuon patonkipellin voi ostaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauska kuulla :)
      Pellin saa varmaan monestakin paikkaa ja monella hintaa.
      Tuo on tilattu clas ohlsonilta ja linkki on tuolla postauksessa suoraan pellisivulle :)

      Poista
  9. NAM!!!KYllä on maukkaan näköisiä patonkia:)Tuo peltihän on hankittava Kiitos vinkistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikä vain näköistä vaan myös makuista :)
      Tuota peltiä rohkenen suositella nyt muutaman viikon/käyttökerran kokemuksella.
      Hinta-laatusuhde tuntuu olevan tässä hyvin kohdillaan!

      Poista
  10. Vallan mainio kapistus tuo:)

    VastaaPoista
  11. Ainakin sillä tulee herkullisen näköisiä patonkeja!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jo vain ovat herkullisia. Rapea kuori ja sisältä pehmeän kuohkeita :)

      Poista
  12. NAM... tuoksuu tänne asti !
    Kiitos vinkistä ja reseptistä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oleppa hyvä vain Tarja Siik =D

      Poista
  13. Ohoh onkos tuollaisia olemassa.siis pelti erikseen patongille... Herkulliselta näyttää

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä vain Emileitha/Tarja :o)

      Poista
  14. Mahtavaa, kiitos vinkistä!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oleppa hyvä vain kamomilla :)

      Poista
  15. Herkkua! En ole kuullutkaan, että patongeille on omanlaisensa pelti, näyttää ihan kätevältä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyviä patonkeja tuolla pellillä tuolla taikinareseptillä sain aikaan :)

      Poista
  16. Ilmoittaudun myös tietämättömien joukkoon, ensimmäistä kertaa kuulin tästä vempeleestä. Kuunaan en ole patonkia leiponut vaikka tykkäänkin rapeakuorisesta leivästä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oivallinen pelti paistamiseen. Tuosta samaisesta taikinasta tuli rapsakat sämpylätkin.

      Poista
  17. Sinulle on haaste blogissani;) Mukavaa päivää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaunis kiitos mustakissa :)

      Poista
  18. No tuo täytyy kyllä saada myös kokeiltavaksi, pistetäänpä muistiin! Kiitos myös ohjeesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oleppa hyvä vain Johki!
      Tuo pelti on mielestäni hyvä eikä kymppi siis mennyt siinä hukkaan :)
      Reseptit onkin sitten jo makuasiat erikseen.

      Poista

Mukavaa kun jätit sanat käynnistäsi !