21.10.2012

Lämpimäisiä

 
 
 
Tiistaina huljautin taikinatiinuun
veden ruisleivän juurelle pulputuskaveriksi
ja hiukkasen ruisjauhoja käyntienergiaksi.
 
Mitään muuta en taikinaan lisännyt
seuraavinakaan päivinä
kuin ruisjauhoja.
 
 
Tämän on appiukkeli minulle aikoinaan opettanut
ja tätä perintö vaalin edelleen.
Taikinajuureen valmistettu ruisleipä kulkee meillä syystäkin nimellä
Papanleipä.
 
 
 
 
 
Perjantaina oli sitten leivontapäivä.
Ja kun leivinuuni lämmitetään
tehdään siinä sivussa samoilla lämmöillä vielä
karjalanpiirakat, kaalikääryleet ja korvapuustit.
Loppulämpöön pääsivät vielä kaalipata ja ohrapuurokin.
 
Mukavaa puuhaa lapsistakin
eteenkin leipien pistelöinti.
Ne olivat niitä varsinaisia
reikäisiä läpileipiä.
 
 

 
 
Pirtissä riitti lämpöä ja lämpimäisiä seuraavalle päivällekin.
 
 
 
 
 
 
Syyskuussa blogini arpaonni kohtasi Sirpan
ja hänelle kudoin poppanan omien väritoiveittensa mukaan.
Kauniit värit hän valitsikin.
Poppanasta tuli mielestäni lämpimän syksyinen.
Käyppä kurkkaamassa sitä tarkemmin blogissa
 
 
 
 


36 kommenttia:

  1. Itse tehtyä ruisleipää. Hienoa!

    VastaaPoista
  2. Leena E10/21/2012

    Vesi tuli kielelle kuvia katsellessa! Nam nam! Itsekkin kyllä leivoa ruisleipää, mutta hiivan kanssa, ei ole juurta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uunikuuman voin kera, niin on se hyvää :)
      Kertoisitko muuten tuon hiivallisen ruisleipäsen ohjeen?

      Poista
  3. Oi kun näyttää hyvältä! Taikina jopa hiukan hurjalta, minä en ole taikinajuuresta tehnyt leipää. Olet ollut ahkera!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuvassa voi hurjaa ollakin, mutta se ruisjuuren tuoksu tuo muistot.
      Pieni tokaisi jauhoja hämmentäessä "Tää tuoksuu ihan siltä vanhalta leivältä, siltä mitä tehtiin viimeksi"

      Poista
  4. Tunnen tuoreen leivän tuoksun tänne asti :) Minullakin on äitini perintönä taikinajuuri. Juuri on vanha, kulkeutunut aikanaan äitini kodista hänen mukanaan yli 60 vuoden takaa... aivan liian harvoin tulee leivottua kotitekoista ruisleipää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja vaikka harvoin leipoisit se juuri säilyy aina vaan :)
      Kumpa vaan noita vanhoja juuria säilyisi tulevillekin sulupolville!

      Poista
  5. Niin hyvää, itse tehty leipä:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin hyvää ettei sanotuksi saa :)
      Paitsi että sainpas sanotuksi "Otan lisää!"

      Poista
  6. Tuli vesi kielelle. Ihanaa oma tekemä leipä.lapsuudenkodissa aina leivottiin itse mutta niin se taisi olla muillakin siihen aikaan.
    Minäkin tykkään leipoa mutta nyt kun perhe on pienentynyt ei sitä enää tule niin usein tehtyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinhän se on että tuota taikinaa on tuohonkin tiinuun tehtävä melkoinen satsi kerralla. Onneksi on ottajia oman pesueen ulkopuoleltakin :)

      Poista
  7. Aivan ihanaa että juuri josta aloittaa leivän teko.. Ollapa tupa ja uuni ja vielä juuri..
    Tunnen leivän tuoksua kun katsoin kuvia..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa että tunnelma tuoksuineen välittyy :)

      Poista
  8. Ihanat kuvat!
    Hieno juttu että pidät perinteistä kiinni ja voin kuvitella miten lapset nauttivat tästä kun saavat olla mukana touhuamassa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Perinteen jatkuminen on sydäntäni lähellä ♥
      Ja olet oikeassa, että lapset kyllä nauttivat. Kyllä siinä jauhoa oli muuallakin kuin taikinassa vaan mitäpä siitä. Sehän oli siivottavissa. Pyykkikonekin saa taikinaiset paisasnhihat puhtaaksi.
      Leivänrijät on meillä kysytyimmät =D

      Poista
  9. Voi, että mikä taito! Kade olen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli se ilo appiukkelillekin kun halusin tuon oppia!
      Kahdesti ehdittiin yhdessä leipoa, vaan nyt olen omatoimisesti kolmesti leiponut ja vieläkin opettelen :)

      Poista
  10. OI mitä leipiä... aivan kuule vesi herahti kielelle, tuore lämmin ruisleipä, oi oi... tässähän pitää alkaa harkita kyläilyä sun luo ku teet kaikkia herkkuja siellä. ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arki se on meilläkin eikä vaan herkuttelua ;o)
      Mutta jospa laskettelet tänne alaspäin niin poikkea ihmeessä näytille!

      Poista
  11. Oi, mikä tuoksu tulvahti tänne asti. Nyt tuli nälkä. Tekee ihan vietävästi mieleni tehdä ruisleipää. Olen tehnyt juuren valmiista hapaleivästä joskus kun leivoin. Pirttisi lämpökin tuntuu niin pehmeältä ja mukavalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Murensitko hapanleivän vain veteen ja käytit sen siitä taikinaksi?
      Nyt vain leiväntekoon taas =D

      Poista
  12. Voi mikä tuoksu! Mahtavat kestit leivinuunin lämmityksellä. Tuli niin lämpöinen olo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli siinä montaa sorttia vaan viikonvaihteessa oli suurempi sakki koolla, joten menekkiäkin löytyi.
      Pullan leivoin ensikerran kokeeksi leivinuunissa ja hyvinhän se onnistui =D

      Poista
  13. Taitava olet näissä leivontapuuhissakin. Niin on maukkaan näköiset leivät, oman paistetun leivän tuoksu on...hmm, herkullinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaunis kiitos Sirpa :)
      Usein sitä tahtoa riittää enemmän kuin taitoa.

      Poista
  14. Onpas teillä harrastettu totisesti leivontaa ja ruuanlaittoa! :)

    Hyvää alkavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä siinä tuli juu tehtyä hiukkasen enemmänkin, mutta oli sitä sakkiakin tulossa :)

      Poista
  15. Makoisia leipiähän isossa uunissa tulee ja poppanassa on ihanat värit :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varsinaista hapanleipää!
      Poppanaa oli kivaa tehdä kun värit olivat niin minunkin mieleeni =D

      Poista
  16. Itse tehty ruisleipä hyvää! Vielä kun itse löytäis ohjeen millä ruisleivän teko onnistuisi. Muutaman kerran olen kokeillut tehdä ja niistä tulee tosi ohuita tai sitten teen jossain kohtaa jonkun virheen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos sulla ohkasiksi on ruisleivät jääneet niin maltahan nostattaa oikein todellakin rauhassa. Ihan monta tuntiakin :)
      Ne kun ei oikein ole hättäsen leivottavia. Hiivalla leivonta tietysti ihan omaa lajiaan.

      Poista
  17. Vesi herahti kielelle ja mielelle!
    Ruisleipä tuoksuu nenää ja poppana on kaunis silmälle.

    VastaaPoista
  18. Lämmin kiitos Tarja Siik =D
    Saaja piti poppanasta ja sitä olikin kivaa tehdä.

    VastaaPoista
  19. Tästä postauksesta huokuu ihana lämpö ja tuoksu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa tuon tuoksun moni lukija tunnistanut =D
      Mukavaa lokakuuta sinulle Heluna!

      Poista

Mukavaa kun jätit sanat käynnistäsi !