14.4.2012

Helianthus tuberosus




Maa-artisokan
myhkyrämukuloita.






Syksyllä oli pikkumaamies tehnyt tietämättäni omia istutuksiaan kasvimaalla.
Ihmettelin, kun pienen kuopan pohjalta nousee
 ympyrämuodostelmana sipulin versoja.
Kas kummaa,
 siellä oli muutama valkosipuli.
Niitä lähdin ylös nostamaan,
jotta pääsevät oikeaan paikkaan kasvamaan.

Siinä samassa huomasin maa-artisokat.
Herttileijaa.
Niitä oli paljon.




Vaaka,
vasen käteni,
kertoo painoa olevan liki 6 kg.


Meidän mailla tämä määrä oli paljon,
sillä aikaisempina vuosina myyrät ovat näillä herkutelleet.
Siirsin viime keväänä
maa-artisokat kokonaan uuteen paikkaan
ja se kannatti.





Siirrettäviä taimia oli viime keväänä paljon,
 joten annoin niitä toisiin pihoihinkin.
Syksyllä ystäväni teki antamieni taimien sadosta hyvän keiton.
Ja nyt minä muistin sen.
Innostuin kuulkaas oikein.
Kuinkas muuten.


Valitsin reseptin.
Kaupasta haettiin tarvittavia aineksia.
 Tässä vaiheessa
innostuksestani
 ei kotiväen kanssa oikein oltu samoilla linjoilla.
Ruoka kuulosti ilmeisesti liian erikoiselta.
Olis pitänyt vaan kertoa tekevänsä
konemiehensoppaa.


Minua ei nyt pysäytetty.

Kuorin reippaasti
ja
kohta vaaka näytti puolta kiloa.




Tiesin,
kiitos myyrien,
pienenkin kuorenpalan itävän.
Siksipä en säästellyt kuoriessani.
Otin tarkoituksella mutkat suoriksi.






Pienet mukulat ja kuorenpalaset
pääsevät kohta multaan
ja
jos hyvin käy
kukkivat kauniisti
loppukesällä.




Kuoritut maa-artisokat pääsivät
kuningattaren osaan
keitossani.

Ohjenuorana
käytin
Kaikki äitini reseptit -blogista
löytämääni reseptiä
Tajunnan räjäyttävä maa-artisokkakeitto
josta kuitenkin tein omanlaiseni muunnelman.


***
  Kevätyllätyksen maa-artisokkakeitto


½ kg maa-artisokkaa (kuorittuna)
3 perunaa
1 purjon valkoinen osa
1 kasvisliemikuutio
½ l vettä
2 dl kermaa
1 keltuainen
valkopippuria

Lisukkeiksi:
100 g pinjansiemeniä
100 g Porsaan kylmäsavukinkkua


 
Kuori ja paloittele juurekset. Laita kylmään veteen etteivät tummu.
Viipaloi purjon valkoinen osa ja kuullota pannulla.
Lisää artisokat, perunat, purjot, kasvisliemikuutio ja vesi kattilaan.

Keitä noin 20 min, kunnes artisokat ovat pehmeitä.

Paahda pinjansiemenet pannulla.
Kuutioi kylmäsavukinkku ja ruskista se kevyesti pannulla.

Soseuta keitto sauvasekoittimella sileäksi.
Sekoita keltuainen kermaan ja kaada seos ohuena nauhana koko ajan sekoittaen keiton joukkoon.
Mausta valkopippurilla.

Lämmitä keitto, mutta älä enää kiehauta.

Tarjolle pinjansiemenet ja kylmäsavukinkku,
joista kukin saa mielensä mukaan niitä keiton pinnalle lisätä.

 ***



 IHANAA!

Nyt on keitto tehty ja syöty.
Tiskitkin kone tiskannut.


Toisenkin kerran teen
ja
ihan samalla reseptillä.
Niin hyvää se oli.







Nyt vielä ne kuoritotkot multaan,
niin elokuussa
mukuloiden yläpuolella
loistavat
kuvan mukaiset
maa-artisokan
kukat.




14 kommenttia:

  1. Täällä vielä kaikki paksun lumen peitossa, ettei puutarhahommista tarvi vielä haaveilla!
    Tuota maa- artisokkaahan voisi kasvattaa jo kukankin takia! Keittonakin kylläkin myös hyvän makuista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kukkien takia se minullekin aikoinan tuli. Mutta nyt intouduin keitontekoonkin :)

      Poista
  2. Meillä on maa-artisokat vielä lumen alla. Saapas nähdä kuinka paljon myyrät ovat säästäneet meille. Ollaan kyllä koko talvi syöty niitä, hyvin säilyivät maakellarissa. Herkullisia ovat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai, saat säilymään ne kellarissa!
      Minä kun olen ollut luulossa etteivät herkän kuorensa vuoksi säilyisi.
      Kiitos tuosta kokemuksen tiedosta. Kokeilempa syksyllä nostaa sitä säilöön.

      Poista
  3. Näitähän pitää testata! Lunta on vaan vielä hyvinkin puoli metriä, että ei ehkä ihan vielä pidä innostua liikaa :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No juu. Annahan lumen sulaa ja sitten herkuttelemaan =D

      Poista
  4. Mmm, kuulostaa herkulliselta! Ihanaa kun kohta alkaa multa tuoksua ja pääsee ruopsuttamaan, alkukevät on ihan parasta aikaa vuodesta...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, juuri näin! Ja SE huumaava tuoksu kevätsateen jälkeen =D

      Poista
  5. Ihana kukka! Saattaisinpa ostaa kaupasta, kasvimaata kun ei kerrostalossa ole. Resepti on varmasti herkullinen, aineksienkin perusteella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, juu sinulle se kaupan vihannesosasto on paras =D
      Mutta joskus jotain erillaista jos haluaa kokeilla, niin tämä on ainakin helppo.

      Poista
  6. Slurps, nousi vesi kielelle tästä reseptistä. ja tupsahti mieleeni, että mitähän mukuloita veljeni vaomo mahtoikaan mulle syksyllä antaa, ovat vihannesloorassa talvehtineet, hmm, toivottavasti...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Wau..nyt katsomaan olikos ne juurikin samankaltaisi mukuloita.
      Maukasta kevättä =D

      Poista
  7. Ensivisiitillä täällä! Löysin niin mukavaa luettavaa ja kauniita kuvia, että palaan taas piakkoin. Nähdään! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Matleena!
      Mukavaa kun piipahdit ja viihdyitkin =D
      Ja tokkiinsa toistamiseenkin sitten.

      Poista

Mukavaa kun jätit sanat käynnistäsi !